Wat ben ik blij met mijn Permanente Portefeuille en de kurkfunctie die hij heeft voor mijn beleggingen. De afgelopen maanden zijn me zwaar gevallen. Nee, niet omdat de koersen tegenzaten en de mooie rendementen van de eerste maanden wat verloren gingen. Het was vooral mijn gezondheid. Zware griep en een daarop volgende longontsteking hebben me behoorlijk bezig gehouden en ik had weinig energie over om me met beleggen bezig te houden. Laat staan om iets te bloggen.

In de tussentijd is er een hoop gebeurd. In het algemeen kun je zeggen dat de mooie resultaten van de eerste maanden van dit jaar onder druk stonden. Op de obligatiemarkt werd de aanval op Spanje geopend en economieën door heel Europa hebben het zwaar. Intussen zit de ECB op haar handen en wandelt het Verenigd Koninkrijk opnieuw een recessie in. Griekenland is onderwijl druk bezig om schulden af te waarderen maar ABN AMRO doet niet mee met afwaarderen.

Waarom ik dan zo blij ben met mijn portefeuille? Omdat deze mij heeft beschermd toen ik er niet bovenop kon zitten. Ja – er is wat van het mooie begin van het jaar afgegaan. Maar ik heb steeds rustig kunnen slapen in de wetenschap dat ik beschermd ben tegen alle economische scenario's en dat mijn geld dat ik niet wil verliezen veilig is.

De permanente portefeuille is intussen gedaald van +4,9% eind februari naar +1,3% nu. Aandelen en goud leverden beiden flink in. Omdat het aandelengedeelte bestaat uit Europese aandelen hadden de schuldencrisis en de bijbehorende recente onzekerheden hier zijn weerslag.

De totale portefeuille deed het ook minder en daalde van +6,0% tot +3,3% nu. Het is geen hosanna maar ook zeker niet onaardig. Een volledig overzicht vind je op mijn bijgewerkte portefeuillepagina.